|
psy_unix
|
 |
« poslato: 20.04.2007. 01:49 » |
|
Pregazio sam sve distro-e i instalirao samo novi centOS 5 i mogu vam reci da sam (mislim) resio "problem" na duze staze !!!
Community" klon RedHat Enterprise Linux-a, CentOS, je stigao do verzije 5.0. Glavne izmene u odnosu na prethodnu verziju su Apache-2.2, php-5.1.6, kernel-2.6.18, Gnome-2.16, KDE-3.5, OpenOffice.org-2.0, Evolution-2.8, Firefox-1.5, Thunderbird-1.5, MySQL-5.0, PostgreSQL-8.1. Novi sistem donosi i bolju podršku za desktop sa compiz and AIGLX 3D tehnologijama.Virtuelizacija je, kao i kod starijeg RedHat brata, zasnovana na Xen hypervisor-u sa Menadžerom Virtuelne mašine i libvirt.
Jedine zamerke su podrska Nvidia drivera za xen kernel (ne znam da li bi to trebalo da zamerim njima i Nvidi-a timu) jer ga ne podrzavaju tako da moja ideja o virtuelizacija vise sistema pada u vodu .... ??? ??? ???
Sistem se podize malo duze u odnosu na sestru Fedoru ali pruza daleko vecu stabilnost u radu . Ovo govorim zato sto je na njemu podignuta Samba , MySQL , Posgres , Apache , Webmin , ProFTPD , DHCP , CVS Server itd... tacnije sve sem mail servera a on i dalje radi besprekorno. Tacnije ima uptime 5 i po dana , od kad sam ga i instalirao .....
Multimedia , beryl , flash , java itd sve kao i na Fedori radi kao sat Inace radi na AMD X2 4200+ koji naravno SMP kernel vidi i koristi u punom sjaju :'( :'( :'(
Korisniku sa malo vise iskustva je potrebno bukvalno ( hvala yum-u )30 min da pusti sve ovo u rad zajedno sa serverima tako da ga toplo preporucujem svima koji vole RedHetolike sisteme .
Ko ima bilo kakvih losih iskustva nek napise ovde ako sme , hehehe . Salim se , ali stvarno je i za 5 :P :P :P :P
|