Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ogranicavanje Protoka Download Adsl  (Pročitano 1497 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kojot
Init 1
*

Ugled korisnika +0/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 14.07.2009. 00:17 »

Imam dva racunar koji su povezani na sledeci nacin. Prvi je direktno povezan na adsl, a drugi racunar je povezan sa adsl-om preko wireless uredjaja.  Mene interesuje kako da ogarnicim ova dva racunara da dobijaju isti protok, to jest da mi se ne desava to kad jedan racunar krene da skida nesto sa neta ovaj drugi izgubi sav protok. Adsl ruter je telkomov huawei 510. Gledo sam po ruteru ali nisam nista vido za ogranicavanje. Wirelees uredjaj verovatno moze da ogranici protok za ovaj drugi racunar ali to mi nije cilj posto uglavnom skida sa prvog racunara.
Sačuvana
bmcvetic
SuperAdmin
Init 2

Ugled korisnika +7/-0
Van mreže Van mreže

bmcvetic@hotmail.com
WWW E-mail
« Odgovor #1 poslato: 15.07.2009. 08:24 »

U sustini, treba ti traffic shaping na routeru, ali ne vidim da ovaj tvoj (Telekomov) Huawei HG510 ima tu opciju. Sa traffic shapingom tacno rasporedjujes koliko ces protoka kom racunaru tj, intefejsu dati, ko je prioritetan i sl.

Ne razumem u potpunosti ovaj deo
Citat
a drugi racunar je povezan sa adsl-om preko wireless uredjaja
. Jel to znaci da ti je drugi racunar vezan na Internet preko prvog racunara, a veza im je wirelles ili imas neki WLAN u kom su oba racunara ravnopravna ili...?
Sačuvana

Bolje da živiš sto godina kao car, nego jedan dan kao bednik.
kojot
Init 1
*

Ugled korisnika +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 16.07.2009. 00:42 »

I ja sam provalio da moj ruter nemoze da ogranic protok, nego sam mislo da li mozda moze linux da ga ogranic.
Ovo me interesuje iz radoznalosti jer sam moj problem ogranicavanja resio delimicno.
JDownloder - Ima podesavanje za ogranicavnje
Transmison - takodje ima podesavanje za ogranicavanje protoka
iceweasle - jedino nisam naso za njega podesavanje ili ga nema. Mada nije mi ni vazno dali ima jer retko skidam vece fajlove preko web browser-a
U svakom slucaju hvala na odgovoru.

Moj adsl sa zadnje strane ima 4 porta gde moze da se ubode kabal. Pa sam prvi racunar ubo u priv port. Dok drugi racunar dobija intrenet na sledeci nacin. Iz 4 porta ide kabal do wireles uredjaja koji salje internet  drugom racuanru.

Moga sam da povezem prvi racunar direktno na wirelles uredjaj (kablom), posto i on ima 4 porta pa moze da sluzi kao switch. Pa bi onda oba racunara dobijala internet preko wirelles uredjaja. U ovoj situaci mogo bih da ogranicm internet preko wireles urdjaja. Ali me mrzi da se penjem na tavan a i wirelles uredja me nesto zeza od kad je poksio.

Ja sam baso oduzio sa ovim pisanjem LOL laughing4
Sačuvana
dukenukemVI
Init 3

Ugled korisnika +7/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 16.07.2009. 14:35 »

i mene je to mučilo ali nisam našao odgovarajuće rešenje (bar za linux)
odnosno koje se rel.jednostavno da primeniti alien

ti kućni ruteri su shit u suštini , možda ima neki QoS ali mora sa onim admin/ztonpk da se uloguješ

hello2

pomoću iproute može na pojedinom račiunaru da se oblikuje
http://www.linuxfoundation.org/en/Net:Iproute2
(ali nisam video da ima neki daemon da se DVA računara dogovaraju kolko će koji da otkine BangHead i tražio sam i tražio....)

kao na primer ovo
http://bandwidthcontroller.com/trafficShaperXp.html
(instaliraš ga i on razdeljije automatski)
znači za kućnu upotrebu ako nađeš nešto  i mene zanima ,sad malo manje u stvari thumbsup
Sačuvana

kojot
Init 1
*

Ugled korisnika +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 16.07.2009. 21:11 »

Mogu da zakljucim da sam ja mnogo smotan.
 Uzmem ja da probam ovaj iprute. Na brzinu skinem sa njihovog sajta  program i probam da ga instliram sa ./configure. Ono mi izbaci "ATP no" il "ATM no" nije ni vazno.
 I kao nema vremen skoknem na brzinu do debian-ovog sajta da nadjem .deb paket. Kad sam ga  instaliro. Potrazim ikonicu  da pokrenem program. I tako ja trazim i trazim ikonicu. I ja se namuci a ikonice nigde. I tek posle sam zakljucio da ovaj program ustvari nema GUI. Tako je to kad oces nesto na brzinu LOL. laughing6

Ako naletim na neki intersantan program javicu. Trenutno neam vremena ni da pridjem racunaru.

Pozz. wave
Sačuvana
kojot
Init 1
*

Ugled korisnika +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23.07.2009. 10:04 »

Uspeo sam da ogranicim protok na prvom racunaru sa "wondershaper". Ovo je jednostavan program koji ogranicava protok na racunaru na kome je instaliran.  notworthy
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na: